MGLC

Dobrodošli v medijskem središču MGLC. Na tem mestu so zbrana sporočila za javnost in slikovno gradivo naših razstav, dogodkov in publikacij, obenem tu najdete strnjeno predstavitev Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Če potrebujete dodatne informacije ali pomoč, vas vabimo, da nas kontaktirate.

Odnosi z javnostjo

Sanja Kejžar Kladnik
01 241 38 19
press@mglc-lj.si


Honza Zamojski, Posrednik

Poljski umetnik Honza Zamojski, ki je na 33. grafičnem bienalu Ljubljana prejel posebno nagrado občinstva, je tokrat v ospredje postavil vizualno skonstruirano zgodbo, izpeljano iz povezovanja risbe, tipografije in literature. Na razstavi naslovni Posrednik igra različne vloge. Je gledalec, ki pri vstopu v razstavne prostore stoji sredi simetrične arhitekture. Je tudi avtor, ki posreduje med svetom idej in materialnim svetom, pri čemer ustvarja risbe, kipe in besedila. Posrednik je vizualiziran tudi kot poenostavljena in simbolična marioneta, ki jo lahko premikajo različne sile.


Se to lahko kje preizkusi? – Založniško eksperimentiranje založbe NERO 2004–2023

NERO je četrtletna revija pa tudi založba, specializirana za knjige umetnikov, zbirke in kataloge, ki zadovoljuje spontano potrebo po tem, da bi se povezali s širšim kulturnim diskurzom in prek umetnosti raziskovali imaginarije prihodnjega sveta in relevantna vprašanja sedanjosti.

Pri založbi Nero Editions bo maja izšla najnovejša knjiga Honze Zamojskega Middleman, ki je ilustrativen in poetičen poskus opisa Posrednika: njegovega vsakdana in realnosti, ki ga obdaja. 


Marko Šajn, Vzajemni kompromis

Razstava Vzajemni kompromis predstavlja najnovejšo serijo grafik v tehnikah sitotiska in riso tiska ter kovinski objekt kot posebnost razstave. Grafike Marka Šajna zaznamujejo jasen koncept in perfektna izvedba ter humoren, zabavljaški, piker, hudomušen in igriv likovni izraz z mnogimi referencami v zgodovini umetnosti, klasičnem slikarstvu, popularni grafiki, urbani kulturi, grafitih in street artu. Osredotoča se na motive človeških teles, ki z gibi in raznovrstnimi položaji oblikujejo različne likovne kompozicije. 

MGLC