MGLC
23. 8. 2024
16:00–19:00
MGLC Grad Tivoli
180 EUR (za posamezno delavnico)

POLETNI GRAFIČNI DVOJČEK: lesorez + linorez, avgusta v Grafičnem ateljeju MGLC

Poletni grafični dvojček je mala poletna grafična šola, izpopolnjevanje v grafičnih tehnikah lesoreza in linoreza. 18-urna tečaja potekata dva vikenda v avgustu v Grafičnem ateljeju MGLC, pri vpisu imajo prednost kandidati z opravljenim začetnim ali nadaljevalnim grafičnim tečajem v MGLC. Gre za izpopolnjevalna tečaja s poudarkom na individualnem delu, zato na vsak kurz vzamemo največ 6 udeležencev, ti pa prejmejo potrdila o opravljenem tečaju. Tečaja vodita priznana likovnika in mentorja Helena Tahir in Oliver Pilić.

Linorez (18 ur)

Petek, 2. 8., 16.00–19.00

Sobota, 3. 8., 10.00–18.00

Nedelja, 4. 8., 10.00–17.00

Vodi: Helena Tahir, akad. slikarka in grafičarka

Lesorez (18 ur)

Petek, 23. 8., 16.00–19.00

Sobota, 24. 8., 10.00–18.00

Nedelja, 25. 8., 10.00–17.00

Vodi: Oliver Pilić, vizualni umetnik in grafik

Linorez

Helena Tahir je izrazita risarka, kar ji omogoča izjemno natančne priprave na vizualne pripovedi, največkrat realizirane v tehniki linoreza. Tokratni tečaj bo namenjen ustvarjanju večplastnega linoreza na tkanino. Začeli bomo z ustvarjanjem grafičnih risb, jih prenesli na linolej in spoznali različne tehnike gravure. Izdelali bomo tri matrice in vsako posebej natisnili na prosojno blago. Nato bomo plasti združili v tridimenzionalno obliko končnega izdelka, v katerem bo igra s transparentnostjo ustvarila posebne vizualne učinke.

Helena Tahir (1992, Jesenice) je zaključila podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2015 diplomirala iz slikarstva in umetniške grafike. Na oddelku umetniške grafike trenutno tudi sama predava.

Ukvarja se s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko, za katero je leta 2018 prejela nagrado Majskega salona ZDSLU 2018 – Grafika za najboljšo mlado avtorico. Redno razstavlja doma in v tujini, njena dela so vključena v več zbirkah. Trenutno je umetniška rezidentka v MGLC Švicariji. Več o umetnici na https://www.instagram.com/helenatahir/

Lesorez

Oliver Pilić tradicionalno tehniko lesoreza uporabi v sodobnem likovnem jeziku. Izpopolnjevalni tečaj obsega uvodni teoretski del in praktični oz. izvedbeni del. Na uvodnem srečanju predstavimo zgodovino lesoreza in razvoj tehnike skozi stoletja, predvsem v drugi polovici 20. stoletja. Nato v praksi izvedemo kompleksnejši večbarvni lesorez, najprej tisk z dvema ali tremi matricami ter nato t. i. redukcijski lesorez (reduction woodcut), kjer več barv tiskamo z ene matrice.

Oliver Pilić (1978, Ljubljana) je diplomiral na Akademiji za vizualne umetnosti (A.V.A.) v Ljubljani pri mentorju prof. Miranu Moharju. Za seboj ima več skupinskih in samostojnih razstav doma in v tujini. Leta 2013 je bil nominiran za nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji, nagrado OHO, prejel pa je častno nagrado na 2. mednarodnem grafičnem bienalu v Erevanu (2019, Erevan, Armenija). Njegova dela hranijo v več slovenskih in tujih zbirkah. S svojim delom posega tako na polje grafike, instalacije, slikarstva kot ready-made objektov in fotografije. Spremljate ga lahko na https://www.instagram.com/olivierpilic/

Kotizacija

Linorez: 180 EUR

Lesorez: 180 EUR

Ob vpisu v oba tečaja pridobite brezplačno članstvo v KLUB PRIJATELJ BIENALA in prejmete takojšen 15-odstotni popust. Prosimo vas, da na blagajni izpolnite pristopno izjavo. Več o članstvu na https://mglc.si/sl/nacrtujte-obisk/klub-prijatelj-bienala/.

Študenti, upokojenci in brezposelne osebe imajo 10-odstotni popust na kotizacijo.

Popusti se ne seštevajo.

Kotizacija vključuje davek na dodano vrednost. Osnovne materialne potrebščine so vštete. Matrice in odtisi ostanejo last udeležencev tečajev. Tečaj vplačate na blagajni recepcije MGLC Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana, bodisi z gotovino bodisi plačilno kartico (sprejemamo vse plačilne kartice). Recepcija je odprta od torka do nedelje od 10.00 do 18.00. V primeru izstavitve računa na pravno osebo se obrnite na petra.klucar@mglc-lj.si.

Prijava 

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na lili.sturm@mglc-lj.si.

Prijava je potrjena z izpolnitvijo prijavnice z opisom izkušenj in znanja ter plačilom kotizacije do 10. julija.

V primeru nezadostnih prijav se tečaja ne organizirata. MGLC si tudi pridružuje pravico do spremembe terminov in programa. 

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Prihajajoči dogodki

MGLC