MGLC
8. 3. 2024
13:00
MGLC Grad Tivoli
Vstop prost

Zmago Jeraj: Z visokim korakom prestopim okensko polico

V petek, 8. marca 2024, Vas in Vaše prijatelje ob 13. uri vljudno vabimo v Mednarodni grafični likovni center v Ljubljani na odprtje razstave Zmaga Jeraja.

Zmago Jeraj (1937–2015) je bil široko razgledana osebnost, pri čemer je eden od intrigantnih vidikov njegovega miselnega sveta zanimanje za literaturo. Med drugim v ta okvir spada njegovo navdušenje nad delom poljskega pisatelja in likovnika Bruna Schulza (1892–1942). Razstava skuša z nekaterimi svojimi elementi simbolično povezati oba avtorja. Zato smo si naslov izposodili iz Julijske noči, ene od Schulzevih zgodb. Del besedila te zgodbe, z visokim korakom prestopim okensko polico, dobro označuje skupino Jerajevih del, ki vzbujajo našo pozornost. Gre za izbrane slike, fotografije in grafike iz zgodnje zrele faze Jerajevega opusa, iz konca šestdesetih in sedemdesetih let, pri katerih se je ukvarjal s specifičnim problemom: gre za odnos in prehajanje med notranjim in zunanjim prostorom, med notranjščinami in zunanjščinami, med zaprtim in odprtim. Na podobah, izpostavljenih na razstavi, se kot motiv pogosto pojavljajo zamejitve, pregrade in ograde na eni strani ter prehodi in odprtine, ki »prebijajo« prve, na drugi.

Z vprašanjem prostorskosti v delih Zmaga Jeraja se povezuje tudi oblikovanje postavitve razstave, pod katero se podpisuje Toni Soprano Meneglejte.

Kustos razstave: Gregor Dražil


Prihajajoči dogodki

MGLC