MGLC
3. 12. 2023
10:00–18:00
MGLC Švicarija
Vstop prost

Ta veseli dan kulture: Dan odprtih vrat MGLC Švicarije

MGLC Švicarija, ustvarjalni in rezidenčni center, vabi na ogled stalnega in aktualnega razstavnega programa v Švicariji ter na obisk ateljejev umetnikov in umetnic, ki tukaj ustvarjajo. Razstave bodo na ogled od 10.00 do 18.00 ure, odprta vrata umetniških ateljejev pa od 12.00 do 18.00 ure.

PROGRAM

Odprta vrata umetniških ateljejev

12.00−18.00

Javno vodstvo: 14.00

MGLC Švicarija je v minulih desetletjih že imela vlogo produkcijskega prostora. Poleg mednarodnih rezidenčnih programov Švicarija trenutno omogoča začasen delovni prostor za ustvarjanje trinajstim slovenskim umetnikom in umetnicamJanja Kosi in Helena Tahir (bivalna rezidenca za mladega umetnika ali umetnico), Anja Jerčič Jakob, Damijan Kracina, Tanja Lažetić, Miran Mohar, Silvan Omerzu, Tanja Pak, Silvester Plotajs Sicoe, Marija Mojca Pungerčar, Ana Sluga, Zora Stančič in Miha Štrukelj. Rezidenčni umetniki in umetnice bodo predstavili svojo aktualno produkcijo in prav za današnji dan posebej pripravljen program. Pripravljamo tudi javno vodstvo ob 14. uri.

10.00−18.00, ARTish

V veliki dvorani Švicarije bomo že drugo leto zapored gostili razstavno-prodajni umetniški sejem, kjer se bo zbralo 26 umetnikov-razstavljalcev. ARTish je prostor, kjer si lahko mimoidoči spočijejo oči, se napolnijo z ustvarjalno energijo, ki jo s svojimi unikatnimi deli širijo ustvarjalci, se naučijo česa novega, se obdarijo in poklepetajo z ARTish-ani. ARTish bo v prazničnem času, ki prihaja, zagotovo ponudil za vsakega kaj.

Razstavni program

35. grafični bienale Ljubljana: Iz praznine so prišli darovi kozmosa

Razstava, od 10.00 do 18.00

35. edicija bienala raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora, ki izhajajo iz nekdaj tesnih vezi med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo. Umetniški vodja Ibrahim Mahama v bienalu vidi priložnost za obuditev nekdanjih povezav in krepitev transnacionalnih zavezništev.

V MGLC Švicariji so na ogled dela naslednjih umetnikov in umetnic: Nabil Djedouani, Beti Frim in Ines Sekač, Helga Griffiths, Sonia Kacem, Kolektiv Krater, Mori Sikura, Lara Žagar.

Senco gledajo moje oči, luč vidi le moje srce

Stalna razstava, od 10.00 do 18.00

Stalna razstavna postavitev o zgodovini Švicarije, ki je znala vedno presenetiti, povezovati in drzno preoblikovati svojo namembnost. Številni posamezniki so vestno skrbeli, da luč v njej nikoli ni dokončno ugasnila. Edinstveno preteklost Švicarije, ki je leta 2013 pridobila status kulturnega spomenika lokalnega pomena, povzema njeno vodilo »skupnost, umetnost in narava«, ki razsvetljuje njeno delovanje tudi v prihodnje.

Spominski atelje Stojana Batiča

Stalna postavitev, od 10.00 do 18.00

V pritličju MGLC Švicarije je na ogled Spominski atelje Stojana Batiča (1925–2015), ki je rekonstrukcija kiparjevega ateljeja na Svetčevi ulici v Rožni dolini v Ljubljani. Zdajšnja rekonstrukcija prostora v Švicariji oživlja vzdušje in postavitev prav tega kiparjevega ateljeja. Omogoča nam spoznavanje kiparjevega opusa, tako osnutkov za znamenita spomeniška dela kot tudi male plastike, ki ji je Stojan Batič namenjal osrednjo pozornost.


Prihajajoči dogodki

MGLC