MGLC
21. 8. 2023–25. 8. 2023
08:00–16:00

Mednarodni grafični likovni center, Narodni muzej Slovenije, Moderna galerija, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Narodna galerija

140 EUR

PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG+), Mednarodni grafični likovni center (MGLC) in Švicarija, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije (MuZXXI) in Narodna galerija (NG).

1. termin: 3.–7. julija 2023, 8.00 – 16.00, prijave do 24. junija 2023

2. termin: 21.–25. avgusta 2023, 8.00 – 16.00, prijave do 11. avgusta 2023

Na petdnevnih delavnicah bomo ob igri, ustvarjanju in druženju nekoliko drugače spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Počitniške delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.

PONEDELJEK v Narodnem muzeju Slovenije (NMS, Prešernova cesta 20)  bomo spoznali naravni material – glino, ki jo človek uporablja že tisočletja. Naš časovni stroj bodo muzejski predmeti: z njimi bomo spoznali različne možnosti izdelave glinenih predmetov nekoč in tudi danes. S pomočjo kalupa, ki je bil v vsakdanji rabi pred dvema tisočletjema, si bomo izdelali svoj predmet.

TOREK v Muzeju novejše in sodobne umetnosti Slovenije (MuZXXI, Celovška cesta 23) se bomo letos posvetili slikarstvu. Podali se bomo na raziskovanje motivov, ki jih skrivajo likovna dela Toneta Kralja, in posneli kratek vodnik po razstavi. Tudi letos se bomo podali po parku Tivoli na iskanje zaklada in obujali stare otroške igre. Za konec pa bomo svoje likovne spretnosti preizkusili v slikanju arhitekture.

SREDA v Narodni galeriji (NG, Prešernova cesta 24) se bomo prelevili v galerijske detektive. Sledili bomo namigom in reševali uganke, ki nas bodo popeljale do razkošno oblečenih dam in prefinjenih gospodov. Spoznali bomo, zakaj so nosili sive lasulje in kako jim je uspelo imeti kot porcelan belo polt. Na delavnici bomo ustvarjali z različnimi tkaninami in se lotili tudi slikanja na blago.

ČETRTEK v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC, Pod turnom 3). Kaj nam lahko pove pojem kraja? Kdaj lahko rečemo, da nastane nek prostor, nek kraj? Kako v prostoru začutimo domačnost? Kakšen vpliv ima na to arhitektura, ki nas obdaja? Ali je kraj zgolj neka prostorska enota ali je to skupen naših čustev, občutij in razpoloženja? … Koliko vprašanj za en vsakdan, ki ga bomo preživeli v zavetju očarljive stare hiše, ki sliši na ime Švicarija v parku Tivoli! V  Švicariji razstavlja umetnica Janja Kosi. Skupaj z njo bomo odkrivali zgodovino in pomen tega prostora in svoja dognanja kreativno izrazili skozi grafično delavnico odtiskovanja svojih idej.  Tako bomo pojem kraja udomačili in se v njem dobro počutili!

PETEK v Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) se bomo podali v nenavadne svetove sanj in domišljijskih bitij. Spoznavali bomo slikarje nadrealiste in se spraševali, kje so našli navdih za neverjetne prizore, like, krajne… Potem se bomo tudi sami prepustili domišljiji, se družili nekje med »realnostjo in sanjami« in svoja doživetja ujeli v stop motion animacijo.

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 140 EUR za otroka (za otroke iz iste družine velja popust). Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na izobrazevanje@mg-lj.si.

Poleg vstopnine, vodstva, programa in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno. V primeru premajhnega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi počitniškega tedna.

Pridržujemo si pravico do spremembe oz. odpovedi programa v primeru slabega vremena ali premajhnega števila prijav. O morebitni spremembi vas bomo pravočasno obvestili.

PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

Prihajajoči dogodki

MGLC