MGLC
8. 10. 2024
18:00
MGLC Švicarija
Vstop prost

Miran Mohar: O umetnostnem sistemu, prvo predavanje (Iz ateljejev)

Dogodki Iz ateljejev predstavljajo delovanje umetnikov in umetnic iz MGLC Švicarije. Vabimo vas na prvo predavanje vizualnega umetnika iz Švicarije, Mirana Moharja, člana skupine IRWIN in izrednega profesorja na AVA, Akademiji za vizualne umetnosti Ljubljana. Miran Mohar ima dolgoletne izkušnje z umetniškim sistemom tako doma kot v tujini.

Na prvem predavanju bo spregovoril o tem, kaj je in kaj sestavlja umetnostni sistem sodobne umetnosti. Kako ta sistem deluje in kakšne so razlike med vzhodno Evropo in zahodnim svetom?

Miran Mohar (1958, Novo mesto) je slikar, grafični oblikovalec in scenograf. Je član skupine Irwin (1983) ter soustanovitelj in član Neue Slowenische Kunst (1984), ki je 1991. preimenovana v NSK Država v času; 1983–86 soust. Gledališča sester Scipion Nasice (soavtor in scenograf predstave Krst pod Triglavom, 1986) in 1984. soustanovitelj oblikovalske skupine Novi kolektivizem (soavtor plakata za Dan mladosti, 1987). Je tudi izredni profesor na AVA, Akademiji za vizualne umetnosti, Ljubljana, njen prodekan in so-ustanovitelj gibanja Maja Farol za odprto arhitekturo. Je tudi član Evropskega kulturnega parlamenta. Bil je tudi dolgoletni tutor dvoletne Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti pri Zavodu SCCA-Ljubljana.

Organizacija: MGLC in AVA.

Drugo predavanje bo na vrsti 15. oktobra, ob 18.00. 

IRWIN (Miran Mohar), Rumeni monokrom, 2020-23, potiskana penasta guma, zlati lističi, les, blago, nerefleksno UV steklo. Foto: arhiv umetnika.
IRWIN (Miran Mohar), Rumeni monokrom, 2020-23, potiskana penasta guma, zlati lističi, les, blago, nerefleksno UV steklo. Foto: arhiv umetnika.

Prihajajoči dogodki

MGLC