MGLC
12. 10. 2024
08:30–19:00

Zbirno mesto: Parkirišče za avtobuse, Tivoli

30 €

ADRIANINA SOBA, strokovna ekskurzija na Goriško v okviru retrospektivne razstave Adriane Maraž

Mednarodni grafični likovni center v sklopu retrospektivne razstave Adriane Maraž organizira strokovno ekskurzijo na Goriško, v okolje avtoričine mladosti. 

Adriana Maraž je v domači hiši v Vrtojbi živela med letoma 1954 in 1960. V družinski hiši Maraževih je še vedno ohranjena fascinantna poslikava stropa njene sobe s podobami iz zgodovine umetnosti in zgodovine različnih kultur. Tam najdemo mitološka bitja, kot so himere, Buda, grifoni, zmaj, predmete iz različnih kultur, kot so pagoda, minaret, orientalske maske, kadilnice, pa tudi eksotične kopenske in vodne živali ter vegetacijo. Ustvarjalnost Adriane Maraž in strokovni uvod v ogled sobe bo predstavila sokustosinja razstave, dr. Nadja Zgonik.

Po ogledu sobe v Vrtojbi nas bo pot vodila k Laščakovi vili in po parku. Na pobočju novogoriškega griča Rafut namreč stoji velik park z eksotičnimi rastlinami in vila z izjemnim neoislamskim pečatom. Leta 1914 jo je zgradil goriški arhitekt Anton Laščak. Zgodbo tega bisera kulturne dediščine in ogled parka bomo doživeli v družbi vodnika Blaža Kosovela, kulturnega delavca, raziskovalca in urednika revije Razpotja.

Blaž Kosovel, ki je tudi vodja projekta Ab Initio – urbana utopija (v uradnem programu Evropske prestolnice kulture Nova Gorica 2025) in avtor dokumentarne serije Goriški sprehodi, bo naš vodnik tudi v nadaljevanju ekskurzije in nas bo popeljal na njegov urbanistično-zgodovinski sprehod preko sicer kratke, a burne zgodovine Nove Gorice, ki sega vse od mladega socialističnega mesta do Evropske prestolnice kulture. 

Popoldanski del ekskurzije bo zasnovan sproščeno s sprehodom po stari Gorici. Po želji tudi z ogledom razstave ITALIA SESSANTA. Umetnost, moda in oblikovanje. Od buma do popa v Palači Attems Petzenstein. Razstava je posvečena kontroverznim šestdesetim letom prejšnjega stoletja in je del programa EPK.

PROGRAM:

8.30: Odhod iz Ljubljane, pot do Vrtojbe.

Zbirno mesto: Bus parkirišče Park Tivoli.

10.00: Ogled sobe Adriane Maraž v družinski hiši Maraževih v Vrtojbi z uvodom dr. Nadje Zgonik, sokustosinje retrospektivne razstave Adriane Maraž v MGLC Ljubljana. Na obisk nas prijazno sprejmeta Vlasta in Damijan Simčič, za kar se jima najlepše zahvaljujemo. Ogled je na lastno odgovornost. Okrepčilo (napitki in prigrizki).

11.30: Obisk Rafutskega parka z vilo Antona Laščaka. Sledi urbanistično-zgodovinski sprehod po Novi Gorici. Vodi Blaž Kosovel.

14.00: Kosilo (v lastni organizaciji).

15.15: Odhod v staro Gorico.

15.30: Prostočasni sprehod po stari Gorici v družbi Blaža Kosovela, ki nas bo popeljal do palače Attems Petzenstein (piazza E. De Amicis), kjer si lahko opcijsko ogledate razstavo ITALIA SESSANTA. Umetnost, moda in oblikovanje. Od buma do popa. Doplačilo vstopnine: 6 eur/3 eur znižana, imetniki kartice ICOM brezplačno.

17.30: Odhod v Ljubljano z okvirnim prihodom ob 19.00.

Cena: 30 eur (vključuje avtobusni prevoz, strokovna vodenja in oglede, organizacijo ekskurzije). Ekskurzija je za člane Kluba prijateljev bienala brezplačna.

Koordinatorki: Lili Šturm, Petra Klučar

Prijave do zapolnitve mest na petra.klucar@mglc-lj.si.

PS:

Ekskurzija je lahko tudi uvod v javno vodstvo po retrospektivni razstavi Adriane Maraž, ki ga bo v torek, 15. oktobra, ob 17. uri imela sokustosinja razstave mag. Breda Škrjanec v družbi grafičarke Svetlane Jakimovske Rodič. Udeleženci ekskurzije imajo brezplačen vstop na vodstvo.


Adriana Maraž, poslikava stropa v sobi v družinski hiši Maraževih v Vrtojbi (verjetno iz leta 1958). Z dovoljenjem Vlaste in  Damijana Simčiča. Foto: Jaka Babnik.
Adriana Maraž, poslikava stropa v sobi v družinski hiši Maraževih v Vrtojbi (verjetno iz leta 1958). Z dovoljenjem Vlaste in Damijana Simčiča. Foto: Jaka Babnik.

Prihajajoči dogodki

MGLC