MGLC
18. 6. 2024
15:00–16:00
MGLC Grad Tivoli
Vstop prost

Jennifer Noonan: ZDA, bienali in hladnovojna politika

Jennifer Noonan predstavi del svojega trenutnega raziskovanja mednarodnih grafičnih razstav in njihovih spremljevalnih delavnic grafične umetnosti. V predavanju se osredotoči na prispevke kuratorjev in umetnikov iz ZDA k mednarodnima bienaloma v Benetkah in Ljubljani, pri čemer obravnava tudi to, kako so hladnovojne politike ameriške vlade včasih vplivale na te kulturne izmenjave.

Jennifer Noonan je specialistka za umetnost 20. stoletja, ki se še posebej osredotoča na zgodovino grafik in mednarodnih razstav. Njene raziskave so bile objavljene v Print Quarterly. Najbolj nedavno je bila gostujoča urednica in avtorica enega od prispevkov posebne izdaje OBOE (On Biennials and Other Exhibitions), zbornika, posvečenega razstavljanju grafik na velikih mednarodnih razstavah. Njeno raziskovalno delo so finančno podprli fundacija Gladys Krieble Delmas Foundation, fundacija Terra Foundation Muzeja ameriške umetnosti Smithsonian in Tyson Fellowship Muzeja ameriške umetnosti Crystal Bridges. Njen trenutni knjižni projekt (po pogodbi z Routledgeem) ponuja prvi pisni opis delavnice grafične umetnosti mednarodnega umetniškega programa Smithsonian Institution, pri čemer njene dejavnosti obravnava kot element mehke diplomacije, ki je uveljavljala interese ZDA v vedno bolj kompleksni in spreminjajoči se geopolitični pokrajini hladne vojne.

Dogodek je del sklopa prireditev Od bienala do bienala in poteka v angleškem jeziku.

Dogodku bo ob 16. uri sledila predstavitev z naslovom Kultura grafičnega lista v kontekstu preučevanja naravnega pigmenta iz rudnika Sitarjevec – trajnost grafike skozi naravne vire.

Foto: Arhiv umetnice
Foto: Arhiv umetnice

Prihajajoči dogodki

MGLC