MGLC
12. 3. 2024

Klara Debeljak je izbrana za bivalno rezidenco za mlade umetnike v MGLC Švicariji

Javni zavod Mednarodni grafični likovni center je objavil Javni razpis za oddajo bivalne rezidence za mlade umetnike v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija z namenom, da mlademu ustvarjalcu ali ustvarjalki do 35. leta starosti odda v najem atelje v MGLC Švicariji za obdobje dveh let (2024–2026).

Razpis se je zaključil 10. januarja 2024. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Alenka Gregorič, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna, Maja Hodošček, umetnica in kustosinja v Centru sodobnih umetnosti Celje, in Jure Kirbiš, kustos v Umetnostni galeriji Maribor, je pregledala in ocenila enajst vlog.

V skladu z zahtevano razpisno dokumentacijo je strokovna komisija ocenjevala: reference prijavitelja v obdobju 2021–2023 (samostojne razstave ali celostni avtorski projekti; udeležba na skupinskih razstavah v referenčnih razstaviščih sodobne umetnosti; druge aktivnosti; nagrade, priznanja, posebne omembe in odkupljena dela), medijske in strokovne odzive na prijaviteljevo dosedanje delo in predstavitev prijaviteljevega programa dela za obdobje uporabe rezidence. Komisija je med prispelimi vlogami najvišje ocenila vlogo vizualne umetnice in raziskovalke Klare Debeljak, ki bo za obdobje dveh let (2024–2026) postala nova rezidenčna mlada umetnica v MGLC Švicariji.

Obrazložitev strokovne komisije

Strokovna komisija je za bivalni atelje soglasno izbrala Klaro Debeljak. Raziskovalka in umetnica, ki je sprva študirala v Pragi in kasneje končala študij grafičnega oblikovanja v Amsterdamu, je aktivno prisotna v širšem evropskem prostoru. V zadnjih letih aktivno razstavlja, objavlja besedila, oblikuje in trenutno deluje kot raziskovalka na Institute of Network Cultures na Nizozemskem, o čimer pričajo njene reference. Program za bivalni atelje v Švicarji odlično povezuje dosedanje delo umetnice in njene aktivnosti ter problematiko, o kateri se vedno glasneje razpravlja tudi v domačem prostoru. Fokus dvoletnega bivanja v Ljubljani bo na raziskavah skupnosti, arhitekturne, prostorske in paralelno virtualne fragmentacije javnega in privatnega prostora na primerih spreminjajoče se urbanistike Ljubljane in Slovenije. Umetnica bo izpostavila tematike, kot so zbliževanje javne in zasebne sfere, prostorska fragmentarnost virtualne in fizične arhitekture, paralelna virtualna in politična razdvojenost družbe ter sodoločanje topografije arhitekture in drugih (virtualnih) urbanih elementov za dobrobit družbe. Vizija programa, ki vključuje predavanja in delavnice mednarodnih predavateljev na področjih, s katerimi se umetnica aktivno ukvarja, in izid publikacije besedil različnih avtorjev omenjenih tematik, celostno zaokroži njen načrt bivanja in dela v prostorih MGLC Švicarije. 

Klara Debeljak (1995, Slovenija) je raziskovalka in umetnica, trenutno bazirana v Amsterdamu, kjer je julija 2023 končala program grafičnega oblikovanja na Gerrit Rietveld Academie. Njena praksa leži v prepletanju pisanja, oblikovanja, grafičnega tiska in video umetnosti. Med študijem psihologije na Karlovi univerzi v Pragi, kjer je diplomirala leta 2019, je začela raziskovati digitalizacijo, internetno intimnost, identiteto in spreminjajoči se koncept skupnosti skozi arhitekturno lečo. Njeno delo je bilo v preteklih letih razstavljeno na skupinskih razstavah v Sloveniji, na Češkem, Nizozemskem, v Gruziji, Nemčiji in Senegalu. Njeno pisanje je bilo prevedeno v slovenščino, italijanščino in francoščino ter objavljeno v Designers Write (Nizozemska), Nero Editions (Italija), Kajet (Romunija) in Disenz (Slovenija). Leta 2022 je bila del prostora ABCND v UNFAIR (Amsterdam). Leta 2021 je bila ena izmed šestih oblikovalcev, ki so bili nagrajeni s podkastom in finančno nagrado, ki jo podeljuje Stimuleringsfond na Nizozemskem. Kot oblikovalka in avtorica je sodelovala s Street Art News in The Nieuw Dakota, od leta 2021 pa dela kot raziskovalka za Institute of Network Cultures.

Klara Debeljak je izbrana za bivalno rezidenco za mlade umetnike v MGLC Švicariji
Window, 2023, izsek iz videa, objavljeno na Institute of Network Cultures.

Novice

MGLC