MGLC
29. 8. 2023

Izbrana sta umetnik in umetnica za medrezidenčno izmenjavo MGLC Švicarija (Ljubljana) in MeetFactory (Praga)

Mednarodni grafični likovni center in Mednarodni center za sodobno umetnost MeetFactory vzpostavljata dolgoročni program dvomesečnih rezidenčnih izmenjav. V Ljubljani bomo gostili enega umetnika ali umetnico s Češke na leto, v Prago pa se bo na dvomesečno rezidenco odpravil umetnik ali umetnica iz Slovenije.

V letu 2023 bomo v MGLC Švicariji od oktobra do novembra gostili umetnico Bianko Chladek iz Prage. Ukvarja se s slikarstvom, fotografijo, vezenjem, poezijo ter spletnimi arhivi in njihovimi referencami. Črpa iz introspektivnega prostora, v katerem se prepletajo neoprijemljive in sorodne podobe. Pogosto pripoveduje spomine iz različnih obdobij svojega življenja in subtilno primerja miselnost »kaj bi lahko storila, če« in »kaj bi lahko storila, ker«. Bianka Chladek je magistrirala iz likovne umetnosti na Univerzi Tomasa Bate v Zlínu in obiskovala slikarski studio na Akademiji za likovno umetnost, oblikovanje in arhitekturo v Pragi. Na rezidenci v Ljubljani bo raziskovala zbirko grafik in umetniških publikacij v MGLC, kot umetnica, katere praksa temelji na tekstilu in risbi, pa želi eksperimentirati z reproduktibilnostjo in njenim vključevanjem v svojo umetniško prakso.

Rezidenčni center MeetFactory bo od septembra do oktobra 2023 gostil umetnika Jerneja Čučka Gerbca. Njegova umetniška praksa se ne ukvarja z medijem ali konceptom, temveč z opazovanjem. Umetnikova poetika izhaja iz preprostih življenjskih situacij, ponavljajočih se pogovorov in podob naključnih mimoidočih. Končni rezultat nikoli ni le dokumentiranje, ampak prehaja med instalacijo, fotografijo, videom, besedilom in skulpturo. V svojih delih poskuša izpostaviti stvari, ki morda ostanejo neopažene, hkrati pa poskuša končno sporočilo ohraniti dvoumno in nejasno, da bi obdržalo svoj prvotni čar. Na rezidenci v Pragi bo nadaljeval projekt, v katerem je fotografske negative skeniral, a so se pri tem zgodile digitalne napake, zdaj pa jih bo uporabil kot izhodišče za sitotisk. 


Izbrana sta umetnik in umetnica za medrezidenčno izmenjavo  MGLC Švicarija (Ljubljana) in MeetFactory (Praga)
Bianka Chladek, A donde quiera que vaya, no conocen mi nombre, vezenina na platnu, 2022. Arhiv umetnice.

Novice

MGLC