MGLC

Andy Warhol: Andy Warhol's Index (Book)

Zbirka umetniških publikacij
4139_Warhol Andy_ANDY WARHOL_S INDEX BOOK_1881-0047_podaljsana

Danes je ta zgodnja Warholova knjiga umetnika dragocena redkost in hkrati očarljiv košček zgodovine umetnosti. Natisnila jo je založba Random House v New Yorku leta 1967. V njej najdemo fotografije, citate in vrsto stvari, ki z nami komunicirajo. Vsebuje pojavna okna (pop up), zgibanke in celo zvočni zapis na plošči z 45 vrtljaji.

4141_Warhol Andy_ANDY WARHOL_S INDEX BOOK_1881-0050
Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

Osem pojavnih oken in izrezov predstavlja srednjeveški grad, naseljen z Warholovimi zvezdniki nad napisom »Nenehno nas napadajo«, harmoniko, letalo, konzervo Huntove paradižnikove omake, zloženo geodetsko kupolo na vrvici, papirnat disk z napisom »The Chelsea Girls«, gramofonsko ploščo Louja Reeda (Velvet Underground), ilustracijo nosu z dvema barvnima nanosoma na dveh straneh; perforiran list z znamkami in zlat balon, ki se je stopil in zlil na dve strani.

V njej najdemo fotografije, citate in vrsto stvari, ki z nami komunicirajo.
4148_Warhol Andy_ANDY WARHOL_S INDEX BOOK_1881-0069
Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

Besedilo v angleščini izvira iz Warholovega intervjuja s pretežno enozložnimi odgovori, deluje pa oblikovno razgibano in naključno in je zgolj dodatek preostalim elementom knjige umetnika. Natisnjena je bila v omejeni nakladi na 74 straneh, vsak izvod je oštevilčen. Prvi izvod je bil opremljen z originalno tiskano celofansko vrečko.

Iz zbirk

Več
MGLC