MGLC
29. 5. 2024
12:00
MGLC Grad Tivoli
Vstop prost

Tejswini Narayan Sonawane, Risba v grafiki, predstavitev in delavnica

Tejswini Narayan Sonawane je prejemnica velike nagrade 35. grafičnega bienala Ljubljana in bo imela samostojno razstavo na 36. ediciji bienala leta 2025.

Tejswini Narayan Sonawane je grafičarka, ki v svojem delu razkriva osebne zgodbe, čustvena stanja, dinamike odnosov in preobrazbe. Rojena je bila leta 1987 v Solapurju v Indiji, kjer dela v lastnem ateljeju in se ukvarja z različnimi umetniškimi tehnikami, kot so lesorez, jedkanica, risba in akvarel. Magistrirala je iz grafike v Mumbaju leta 2011, njeno delo pa je bilo prikazano na več kot 40 samostojnih in skupinskih razstavah. Prejela je številne nagrade, štipendije in rezidence in redno vodi delavnice v Indiji in na tujem.

V svojem predavanju in predstavitvi delavnice v okviru Od bienala do bienala se dotakne indijske grafike in predstavi svoj portfelj, pri čemer se osredotoči na pomen grafike v risbi.

Tejswini Narayan Sonawane razloži: »Umetnost vsebuje igro čustev in izraza in je neposredno-posreden, igrivo-resen proces. Ne moremo popolno šteti. Moje risbe in grafike vsebujejo mešanico, navidezno prekrivanje ptic, živali in ljudi. Vsa dela zaslutijo intenzivnost želje na površini, ki pa je neizrečena iz jedra

Njena dela jasno in glasno govorijo o našem času in naših notranjih in zunanjih bojih. »Izrazila sem to pogosto skrito situacijo oziroma čustvo temačnosti, s katerim se mora spopasti vsak in ni povezano s posebnim razredom, pač pa s svetom – razvojnim in družbenim,« pravi. 

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Prihajajoči dogodki

MGLC