MGLC
20. 7. 2023
21:00
MGLC Švicarija
Vstopnina: 6 EUR

Kühlschrank

Kühlschrank je one man band projekt Simona Fugine, ki je lansko jesen izdal album Konec nekega obdobja. Album zajema 13 skladb, ki so nastale v minulem desetletju ustvarjanja, in kot pove naslov, te zaokrožujejo neko obdobje.

»Prva polovica albuma je povsem podrejena pripovedništvu, ki ga med drugim gojijo newyorški alter rockerji Interpol. Simonovo petje je statično, teme, ki jih obravnava v sorazmerno kompleksih, a ne vedno abstraktnih miselnih kombinacijah, se pretežno navezujejo na gibe, dotike, poglede in občutja nekoga v pesnikovi neposredni bližini,« je ob izidu albuma v recenziji zapisal Matjaž Ambrožič.

Kühlschrank se je na slovenskem glasbenem prizorišču prvič pojavil leta 2012, ko je bil uvrščen na kompilacijo Imamo dobro glasbo s pesmijo Skrivnostno nebo, v kateri je glasbeni samouk že začrtal obrise tematik, ki jim ostaja zvest do danes. Njegova besedila se ukvarjajo z odnosi – do sebe in bližnjih, do sveta in okolice – ter dojemanjem prostora in časa, v katerem živimo. Ali kot je v recenziji albuma zapisal Miroslav Akrapović: »Konec nekega obdobja: to je navdušujoč solistični prvenec, ki mu kljub melanholičnemu priokusu ne manjka iskrene strasti. Intimno lirično izpoved vselej spremlja dramaturško dodelana zvočna aviza, ki ne poudarja zgolj besedila, temveč riše prostor, kjer so se slednja godila. Kühlschrank vešče kombinira svojo kitarsko akustiko z glasbeno estetiko devetdesetih, ki je nastala na presečišču otoškega alternativnega indie rocka in razvpitega britpopa.”

Kühlschrank se ne uokvirja v določen žanr, ne zanika pa močnih vplivov britpopa, kultnih The Smiths in drugih velikanov britanske glasbene scene, kot so Radiohead, Depeche Mode, David Bowie.

Izbor: Radio Terminal, prva slovenska spletna radijska postaja, ki novo in urbano glasbo predstavlja na interaktiven način.

Foto: Žiga Lovšin
Foto: Žiga Lovšin

Prihajajoči dogodki

MGLC